12. 03. 2016.

Mali princ - priča o draguljima

Da vas odmah razveselim - riječ je o djeci draguljima! Sva su djeca dragulji, samo su možda neki posebniji od drugih. Razlikuju se i ne postoje identični, ali su zato jedinstveni u svom bivanju. Katkada se kod dragulja tek nakon brušenja može vidjeti njihov najpuniji sjaj i prava vrijednost - ovo je činjenica koja će vam pomoći da shvatite poantu priče.

Krenulo je sve nekoliko godina ranije, a svoj je vrhunac doživjelo upravo uprizorenjem izložbe Mali Princ fotografa Srđana Hulaka. Možda je glavni akter ove priče sedmogodišnji Vanir, no on zapravo simbolizira svu djecu koja su po bilo kojem kriteriju "obilježena" kao drukčija.


Ako smijem govoriti kao majka onda je najbolja moguća riječ kojom ću opisati svoj doživljaj ovog postava GANUĆE
Ganuće izazvano samom pojavom djeteta u komunikaciji sa svojom majkom, prijateljima i pejzažem.
Ganuće izazvano očevim talentom i željom koji je fotografirajući svoje dijete sačuvao od zaborava neponovljive trenutke djetinjstva. 
I ganuće izazvano čistom emocijom.

 Ako smijem govoriti kao povjesničarka umjetnosti, otkrit ću vam da se radi o umjetnosti prožetoj emocijama, spontanošću i velikom ljubavi. Možda je najveći uspjeh autora sposobnost "zamrzavanja" posebnog trenutka kao i kadriranje scene. Brojem dominiraju crno-bijele fotografije kojima je u fokusu model i naglasak je na onom najvrijednijem - duši čovjeka. One druge, odražavaju kolorističku usklađenost - ponekad odjeće s pejzažom, pokreta s kompozicijom ili su jednostavno ogledalo prirode onakve kakve doista jest, poput djeteta.

Često fotografiran s leđa, autor nam odaje da je Princ vodič i poziva nas da upoznamo njegov svijet. Kakav je njegov svijet, pitate se.
To je spontani svijet pokreta, osmijeha i emocija. Dječji. Neiskvareni svijet.
Možda izgleda nemoćno, usamljeno i maleno, no Princ prkosi životu, pravilima, okvirima, stupovima.


Ako smijem govoriti kao čovjek, reći ću samo: "Budimo ljudi!"


Autorov plemenit pothvat ima za cilj probuditi ljude iz svakodnevnice, potaknuti ih da se osvrnu oko sebe i nauče prihvaćati druge, cijeniti različitost i u toj različitosti vidjeti bogatstvo. Mnoge su poruke skrivene u ovoj priči, a na vama je da simbole uočite i prepoznate.
Shvatite ovu izložbu kako želite, ali molim vas, najprije ju posjetite.


Nema komentara:

Objavi komentar